Zelfcompassie en de kracht van het nu

met stress en burn-out coach Jos Nierop

Zelfcompassie en de kracht van het nu

In deze podcast spreek ik met Jos Nierop, een stress en burn-out coach uit Utrecht. We schijnen we een licht op de relatie die we met onszelf hebben. Hier spreken over zelfcompassie, omgaan met je gedachten, de innerlijke criticus, mediteren en nog veel meer!

De buitenwereld als spiegel

Zelfcompassie en de kracht van het nu

De buitenwereld is een spiegel van je innerlijke wereld, wat betekent dat? Dit betekent dat wat je voelt, de onzekerheid, trots, angst… een reflectie is van wat er in jou omgaat. Er is een grote kans dat als je angst hebt om te spreken voor een groot publiek, je bang bent voor de afwijzing van deze personen. Deze angst wordt dus gemaakt door je eigen gedachten over deze afwijzing.

Onze gevoelens en gedachten weerspiegelen onze innerlijke wereld. Gedachten komen voort uit onze overtuigingen en regels die we hebben overgenomen in onze jeugd. Hier ontstond ook de innerlijke criticus, de negatieve innerlijke stem die je aanvalt en bekritiseert (McKay & Fanning, 2000). Het zorgt dat we onrealistische standaarden voor onszelf zetten en we boos worden op onszelf als we deze niet bereiken (Neff & Kristin, 2015)

Een typisch westers probleem

Zelfcompassie en de kracht van het nu

Deze manier van omgaan met onszelf is een typisch Westers probleem. In 1989 brachten westerse boeddhistische leraren op de eerste internationale conferentie van boeddhistische leraren dit probleem ter spraken. Het probleem bij westerse leerlingen was dat ze kampten met zelfkritiek, zelfhaat, schaamte en onwaardigheid. De Aziatische leraren waren geschokt en het kostte de Dalai Lama 10 minuten aan overleg met zijn tolk om het zelfs, maar te begrijpen. Hij was oprecht verbaasd en reageerde: “Maar dat is een vergissing… elk wezen is kostbaar!”(Kornfield & Mouwen, 2009, p32).

Betekent dit dat we gedoemd zijn om op deze manier om te gaan met onszelf?

Nee, er bestaan betere manieren van omgaan met onszelf. In deze podcast spreken we over deze opties namelijk: zelf-compassie, meditatie, je gedachten in vraag stellen, spreken met je innerlijke criticus en onvoorwaardelijke acceptatie.

Beluister onze podcast om deze opties te leren kennen! Beluister hem op youtube (bovenaan) op via de podcast platformen (onderaan).

Wie is Jos Nierop:

Jos Nierop, Zelfcompassie

Jos Nierop is een stress en burn-out coach en schrijver uit Utrecht. Hij heeft een master in Humanistiek behaald aan de “Universiteit voor Humanistiek”. Jos schrijft over burn-out, levenskunst en hoogsensitiviteit vanuit het hart. In zijn artikels zul je zijn visie weerspiegelt zien. Deze gaat over imperfect mogen zijn, vinden wat je zoekt in jezelf en in het nu.

Om meer over zijn visie te leren kennen raad ik deze artikels aan:
– “DE SLEUTEL TOT EEN GELUKKIG EN LIEFDEVOL LEVEN
“ACCEPTATIE IS NOODZAKELIJK ALS JE WILT VINDEN WAT JE ZOEKT”
Hier is een overzicht van zijn populairste artikels.

Veel luister plezier!

Thomas

Bronnen:

Kornfield, J., & Mouwen, C. M. M. (2009). Het wijze hart / druk 3. Ankh-Hermes.
McKay, M., & Fanning, P. (2000). Self-esteem. New Harbinger Publications.
Neff, K., & Kristin, P. N. (2015). Self-Compassion (1ste editie). Macmillan Publishers.

Overtuigingen veranderen
ZELFCOMPASSIE EN DE KRACHT VAN HET NU Riccardo Brescian
Succesvol zijn, wat is dat