Waarom mediteren?

De voordelen van meditatie

voordelen mediteren

Waarom mediteren?

De laatste jaren heeft meditatie zijn effectiviteit aangetoond. Ben je benieuwd welke positieve effecten meditatie voor jou kan bieden? Of zoek je een reden om te starten? Dan is dit artikel voor jou. In dit artikel onderzoeken we de voordelen van meditatie. We leggen uit waarom mediteren goed voor je is.

Lees ook:

Wat is mediteren – Simpel en duidelijk
Is meditatie gevaarlijk? – De gevaren van meditatie

De voordelen van mediteren

waarom mediteren

Meditatie biedt verschillende voordelen voor ons leven. We presenteren de voordelen met onze eigen ervaring en tonen aan wat de wetenschap zegt.

Lichamelijk:

voordelen meditatie

Mediteren heeft verschillende positieve effecten op het lichaam. Het heeft een goede invloed op ons cardiovasculair systeem, het verlaagt onze hartslag en bloeddruk. Meditatie helpt bij het controleren van hoge bloeddruk. En het ondersteunt het behandelen van sommige aandoeningen. (Bijvoorbeeld diabetes). Daarnaast vermindert het pijn (Ivtzan, 2015).

In een studie met werknemers van een biotechbedrijf vond Kabat-Zinn dat de werknemers die aan mindfulness training deden een betere weerstand hadden tegen de griep. Dit betekent dat meditatie  ons immuun systeem kan versterken (Kashdan & Biswas-Diener, 2015). Wil je niet ziek worden? Begin met mediteren. (Handig tijdens de corona periode!)

Wil je graag langer leven? Dan heb ik goed nieuws. De onderzoekers aan de universiteit van Davis, te Californië vonden dat meditatie de veroudering van cellen kan verminderen. Onderzoek toonde aan dat mensen die drie maand op retraite 30% meer tolemorase hadden. Dit enzym is belangrijk voor de celdeling en staat in verband met een lange levensduur (Wax, 2013).

Nog op zoek naar een wondermiddel voor je gezondheid? Dan mag je stoppen met zoeken, je hebt het gevonden, het is meditatie.

Psychologisch of cognitief

1) Verhoogde cognitie: concentratie en aandacht

waarom mediteren

In verschillende onderzoeken lijkt meditatie een positief effect te hebben op onze mentale vaardigheden. Mediteren verhoogd onze aandacht (Eberth & Sedlmeier, 2012b, p. 188), versnelt onze reactietijd en verbetert ons geheugen. (Ivtzan, 2015) In een acht weken studie met MRI-scans vonden ze dat de hersenen die te maken hadden met concentratie, leren en aandacht groter werden. (Zimbardo & Johnson, 2013) Dit betekent dat meditatie deze drie kan verbeteren.

Als je de eerste keer mediteert zul je merken dat je niet kunt focussen. Je zal jezelf om de 15 seconden verliezen in gedachten. Dat is prima! Elke keer als je beseft dat je afgeleid bent, kan je kiezen om opnieuw te starten.

Als ik kijk naar mijn eigen ervaring dan zie ik een groot verschil tussen vroeger en nu. Vroeger was ik 90% van de tijd afgeleid en kon ik mijn aandacht niet bewaren. Sinds ik ben gestart met meditatie kan ik me veel beter focussen en ben ik minder snel afgeleid.

2)Verminderde stress

meditatie vermindert stress

Uit een analyse van 39 studies toonde dat mindfulness meditatie het sterkste effect had op stress vermindering (Eberth & Sedlmeier, 2012b, p. 188). Waarom heeft meditatie dit effect?

Een kleine hoeveelheid stress heeft een positieve werking op ons. Wanneer de hoeveelheid stress te groot is heeft het negatieve gevolgen (Stulberg & Magness, 2017). Meditatie kan dit tegenwerken. Het veroorzaakt een relaxatie response in ons lichaam, dit vermindert onze dagelijkse stress (Max & Miller, 2015).

Waaorm mediteren? Mindfulness meditatie verhoogt de grijze materie in de prefrontale cortex. Dit zorgt ervoor dat we sneller opmerken wanneer stress actief is ons lichaam. Een zwakke prefrontale cortex zorgt dat we overweldigd worden door een stress. Een sterke cortex zorgt dat we bewuster kunnen kiezen hoe we reageren. (Stulberg & Magness, 2017) Als je last krijgt van stress kan je bijvoorbeeld makkelijker kiezen om bij de stress te blijven, hem te observeren en te laten uitdoven.

Toe te passen – GEL Meditatie
Probeer het uit! Als je last hebt van stress op het werk, beoefen een 1-minuut of 3-minuten meditatie. Ga met een rechte rug zitten op je stoel en focus op je ademhaling. Daarna ga je de GEL (geheugensteuntje) af: je gedachten, emoties en lichaam (Dewulf, 2017). Ga om de 20 seconden à 1 minuut naar een onderdeel van de GEL. En test wat je gevoel is na de meditatie.

3) Meer geluk en verhoogd welzijn

waarom mediteren

Mensen die mediteren en mindful door het leven gaan ervaren meer geluk, ze zijn optimistischer en ervaren vaker positieve emoties (Lynbiomorsky, 2010). Een belangrijke oorzaak kan zijn: ons brein gaat ongeveer 47% van de tijd naar droom stand. Wanneer dit gebeurd zijn er regelmatig negatieve gedachten aanwezig. Dit voorspelt dat we ongelukkiger worden. In meditatie brengen we onze aandacht vaker terug naar het heden. Dit staat in verband met een verhoogd welzijn (Creswell, 2017, p. 501).

Je hoeft met niet op mijn woord te geloven, probeer het uit! Merk op wanneer je in droom stand terecht komt. Observeer welke gedachten hier aanwezig zijn. De kans is groot dat hoe langer je afgeleid bent, hoe meer negatieve gedachten aanwezig zijn.

4) Wilskracht en zelfbeheersing

waarom mediteren

Neurowetenschappers hebben ontdekt dat wanneer je mediteert je brein beter wordt in impulsbeheersing en zelfbewustzijn. Wie regelmatig mediteert ontwikkelt meer grijze materie in zijn prefrontale cortex. Ook de breingebieden van het zelfbewustzijn versterken. Om resultaat te zien hoef je geen leven lang te mediteren. In een studie zag men dat na drie uren oefenen de aandacht en zelfbeheersing van deelnemers vooruit ging. Na 11 uur mediteren zagen ze deze verandering ook in het brein. (Mcgonigal, 2012)

Als je op een dieet bent en je het moeilijk hebt om niet naar dat koekje (sorry voor de verleidelijke foto!) of die chips zak te grijpen, begin dan met mediteren. Je zal zien dat na een tijd je meer zelfbeheersing krijgt. Mediteer ook niet te veel als je aan het diëten bent, nieuwe gewoontes opbouwen vergt wilskracht. Waardoor je minder wilskracht over hebt voor je dieet.

5) Angst en depressie:

meditatie verminder depressie

Een van de sterkste invloeden die meditatie heeft is op angst en depressie.

Angst en depressie vermindert door van regelmatige meditatie sessies. (Williams, & Penman, 2011). Een studie onderzocht personen die aan een 10-daagse meditatie retraite deelnamen. Achteraf ervoeren de deelnemers minder depressieve symptomen en piekergedachten. (M. Davis & A. Hayes, 2012)

Wanneer we ons depressief voelen wordt onze geest gedomineerd door negatieve gedachten. Dit komt omdat de meeste gevoelen ontstaan als reactie op onze gedachten (Burns, 2008). Meditatie speelt hierop in. Het zorgt dat we minder geloven in de werkelijkheid van onze gedachten waardoor deze minder invloed hebben op ons leven. Het helpt bij depressie omdat we het leven leren zien op een nieuwe manier. We kijken naar de wereld door de ogen van een kind. En de wereld terug kleur en geur krijgt.

6)Betere relatie:

voordelen meditatie

Verschillende studies toonde aan dat meditatie voor betere relaties zorgt. “Mindful” zijn helpt bij het effectief reageren op relatiestress en het communiceren van emoties. (M. Davis & A. Hayes, 2012) Zo ervoeren mensen die aan mindfulness deden minder stress in relatieconflicten. Ze begonnen een conflict met minder boosheid en angst. (Davis & Hayes, 2011, p. 201)

Als je er over nadenkt is het logisch. Je bent bewuster van de stress, waardoor je het sneller opmerkt. De kans vergroot dan dat je voor een effectieve reactie kiest. En als je bewuster bent van je emoties weet je beter wat je wilt zeggen.

Conclusie

Waarom mediteren? Meditatie heeft talloze voordelen die je psychologische of lichamelijke gezondheid kunnen versterken. We hebben niet alle voordelen genoteerd omdat er te veel onderzoek is. Wat dit aantoont is dat het een beoefening is die gegrond is, je kan vertrouwen op zijn werking.

Daarom raad ik je aan om te starten met meditatie.

Onthou de meeste onderzoeken zijn gebaseerd op mindfulness meditatie. We garanderen niet dat elke soort meditatie evenveel effect zal hebben.

Veel succes!

Thomas

Ivtzan, I. (2015c). Awareness Is Freedom. Amsterdam, Nederland: Adfo Books.

Max, T., & Miller, G. (2015). Mate. New York, USA: Hachette Book Group USA.

Lynbiomorsky, S. (2010). The How of Happiness. London, UK: Piatkus.

Stulberg, B., & Magness, S. (2017). Peak Performance. Amsterdam, Nederland: Adfo Books.

Eberth, J., & Sedlmeier, P. (2012b). The Effects of Mindfulness Meditation: A Meta-Analysis. Mindfulness, 3(3), 174–189. https://link.springer.com/article/10.1007/s12671-012-0101-x

Kashdan, T. B., & Biswas-Diener, R. (2015). The Upside of Your Dark Side: Why Being Your Whole Self–Not Just Your “Good” Self–Drives Success and Fulfillment. Zaltbommel, Nederland: Van Haren Publishing.

Zimbardo, P., & Johnson, R. (2013b). Psychologie, een inleiding (7de editie). Amsterdam, Nederland: Pearson Benelux B.V.

Williams, M., Williams, M., & Penman, D. (2011b). Mindfulness. London, UK: Piatkus.

Mcgonigal, K. (2012b). De kracht van wilskracht (1ste editie). Amsterdam, Nederland: Nieuwezijds.

M. Davis, D., & A. Hayes, J. (2012, 1 juli). What are the benefits of mindfulness. Geraadpleegd van https://www.apa.org/monitor/2012/07-08/ce-corner

Wax, R. (2013b). Tem je geest (1ste editie). Houten, Nederland: Spectrum.

Davis, D. M., & Hayes, J. A. (2011). What are the benefits of mindfulness? A practice review of psychotherapy-related research. Psychotherapy48(2), 198–208. https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2Fa0022062

Creswell, J. D. (2017). Mindfulness Interventions. Annual Review of Psychology68(1), 491–516. https://www.annualreviews.org/doi/10.1146/annurev-psych-042716-051139

Burns, D. D. (2008). Feeling Good: The New Mood Therapy (Reprint editie). Harper.

Dewulf, D. (2017). Mindfulness werkboek (1ste editie). Lannoo.

Overtuigingen veranderen
ZELFCOMPASSIE EN DE KRACHT VAN HET NU Riccardo Brescian
Succesvol zijn, wat is dat